"Man kan bruge sine evner eller interesser, selvom man aldrig har prøvet det før”

Click here for English

Foto: Anna Emy

Foto: Anna Emy

Dejene og Marie har opstartet en ny aktivitet i Trampolinhuset: Radio workshops. Her lærer deltagerne sammen at planlægge og producere radio.

Mange aktiviteter i Trampolinhuset er opstået, fordi brugerne selv har efterspurgt det: For eksempel har vi en frisørsalon, hvor husets mange dygtige frisører kan tilbyde resten af fællesskabet en gratis klipning; hver fredag er der Bibelundervisning på farsi – og som noget nyt er der hver uge radioworkshops, som udvikles og afholdes af Dejene, som er asylansøger, og Marie, som er i praktik i forbindelse med sin universitetsuddannelse.

 

En platform, hvor ens stemme bliver hørt

Dejene og Marie har begge været med til at starte radiostationen The Bridge Radio, som opstod i Trampolinhuset i 2016. The Bridge Radio består af en gruppe på 10 personer. Ingen af dem havde tidligere erfaringer med at lave radio, men de lærte at producere sammen:

”Vi producerer alt sammen, og vi lærer hvordan man gør alting sammen,” fortæller Marie. ”Da vi startede havde ingen af os lavet radio før. Så det var helt nyt for os, men vi har lært rigtig meget – og nu ved vi hvordan man producerer et program.”

Mens de fleste af The Bridge Radio’s podcasts dækker politiske eller kulturelle emner over hele København, flytter Marie og Dejene nu en del af produktionen ind i Trampolinhuset, hvor de har fundet 7 personer fra asylcentrene som gerne vil lave radio som en del af deres praktikkontrakt med huset.

”Formålet med at lave radio i Trampolinhuset er at skabe en platform, hvor de kan gøre deres stemmer hørt og være en del af radiogruppen,” siger Dejene. ”Der er ikke nogen specifikke krav, folk skal bare være interesserede, så kan de komme og lære noget sammen, især asylansøgere som bare sidder i centrene – hvis de kan fortælle os nogle historier, så kan vi lære af dem og de kan lære af os – det er hovedformålet.”

 

Sjovt at lave radio sammen

Radioworkshopsene i Trampolinhuset har været så populære, at Dejene og Marie har overvejet at indføre en venteliste for folk som gerne vil lave deres praktik i radiogruppen.

”Vi er nye, så det er svært for os at administrere hvis der er 100 mennesker,” siger Dejene. De håber på at kunne tage flere med i fremtiden. De virker lidt overvældede, men ikke overraskede over at workshopsene er så populære.

”Det er jo bare en rigtig god idé, og så er det en sjov gruppe!” siger Marie og griner. ”Det er sjovt at lave radio, og det er sjovt at lave det sammen. Man kan være med på mange forskellige niveauer, og man får virkelig mulighed for at diskutere. Man kan både være kreativ, man kan være interesseret i poesi og musik, man kan interessere sig for politiske eller sociale emner, man kan tale om følelsesladede emner, man kan lave mere tekniske ting – så man kan være en del af et team, og bruge sine evner eller interesser, selvom man aldrig har prøvet det før.”

Udover at være et sjovt og kreativt projekt, er The Bridge Radio også et politisk projekt som har stor betydning for mange med migranterfaringer:

”Vi er også politiske på den måde at vi har nogle værdier, at vi altid tager placerer perspektivet hos de mennesker, som selv har migreret, og ikke for eksempel hos nationalstaten. Vi vil udfordre den europæiske grænsepolitik. Vi tror på retten til fri bevægelighed.


Se også: