Mød Sara fra Sisters' Cuisine

Click here for English.

 Foto: Britta My Thomsen

Foto: Britta My Thomsen

Sara er en del af Trampolinhusets catering service Sisters' Cuisine. Hun er også en af kokkene bag Sisters' Cuisines kogebog Opskrifter uden grænser, hvor hun deler sine bedste opskrifter og fortæller om iransk madkultur.

Da jeg var barn, kunne jeg virkelig godt lide at lave mad, for min mor er en meget, meget god kok. Der er mange gode kokke i min familie. Jeg har arvet det. Min mors bror er chefkok. Han åbnede en madbutik, og han lærte mig mange ting. Han var en virkelig dygtig kok.

Men min mor ville ikke lade mig lave mad! Da jeg var omkring 8 eller 9 år gammel, gemte jeg ingredienser, og når min mor var ude, skyndte jeg mig ud i køkkenet og bagte kager. Jeg lærte mig selv at lave mad. Jeg var 14-15 år, da jeg startede med at lave mad, men min mor ville stadig ikke lade mig gøre det. Og det gik ikke godt; jeg blev ved med at ødelægge maden. Men lidt efter lidt lærte jeg det.

Mine forældre er fra det sydlige Iran, så jeg kender specielt mad derfra. I Iran er maden forskellig i syd, nord, øst og vest. Jeg kender mange vegetarretter og retter med fisk og skaldyr, for det sydlige Iran er tæt på havet og vi spiste altid fisk i mit hjem.

Jeg laver selv mad her i Danmark, specielt mad fra mit hjemland. Jeg kender mange meget sunde supper, som er gode om vinteren. Jeg prøver at lave sund mad. Jeg bruger meget ingefær og hvidløg i min mad. Det er godt om vinteren i Danmark. Vejret her er ikke så koldt for mig, for jeg boede ikke i det sydlige Iran, hvor der er meget varmt. Min by ligger i midten af Iran og er køligere. Det er ikke så forskelligt fra her, men her er der meget vind. Min by er nær bjergene, men her er der fladt og blæsende.

Det er meget vigtigt for mig at bruge friske ingredienser i min mad. Jeg kender til vitaminindholdet i de ingredienser, jeg bruger. For eksempel er ingefær godt for dit immunsystem. Den viden er en del af min kultur. Alle i Iran ved, hvad grøntsagerne indeholder. Hvilke krydderier der er gode til kylling, hvilke krydderier der er gode til rødt kød, og hvilke der er gode til fisk. Vi har mange krydderier, og nogle krydderier er meget gode for kroppen. Fx er gurkemeje meget godt for kroppen. Det hjælper mod hoste og er godt, hvis du er hævet.

I Iran er der en gammel kulturel viden om, hvad der passer godt til hvad. Hvad man skal spise sammen med hvad. Når vi spiser yoghurt, kommer vi mynte ovenpå, for yoghurt er koldt for kroppen og mynte er varmt. Det regulerer din kropstemperatur. Vi spiser ikke fisk og yoghurt. To kolde ting sammen er ikke godt for kroppen. Når vi spiser salat, bruger vi ikke yoghurt, for der er kalk i yoghurt, og kalk slår C vitamin ihjel.

Når vi spiser fisk, bruger vi spidskommen. Vi laver ris til at spise med fisken og putter spidskommen i til sidst. Denne slag ris er god til fisk, for fisk er koldt, og spidskommen er varmt. Og efter vi havde spist fisk, plejede min mor at give mig dadler, for dadler er varme. Det er godt for kroppen. Og det er en gammel kultur.

Jeg har været i Danmark i cirka et år. Jeg var i Jylland, indtil jeg for tre måneder siden blev flyttet til asylcentret i Korsør. Det ligger langt væk, men jeg kan godt lide det. Jeg kommer i Trampolinhuset jævnligt, og jeg er også i praktik i svømmehallen i Korsør. Jeg underviste i svømning i Iran.

Min søn kan rigtig godt lide at være her, og jeg føler mig i sikkerhed her. Jeg kan virkelig godt lide Danmark. Min søn er fire et halvt år gammel og går i en almindelig børnehave. Han taler kun lidt dansk, men han er ved at lære mere. Hans sidste børnehave var en asylcenterbørnehave kun for flygtninge, men her i Korsør er alle hans kammerater i børnehaven danske.

Jeg valgte ikke Danmark. Jeg kom hertil efter en meget, meget hård tur. På turen var min søn meget syg. Jeg ville til Sverige, men Sverige lukkede døren i. Jeg måtte vente nogle dage udendørs, og det kunne jeg ikke, fordi min søn havde høj feber. Så jeg blev i Danmark, og jeg er virkelig glad for at være i Danmark. Gud valgte for mig. Nogle gange vælger du én vej, men Gud bringer dig en anden vej!

Siden Sara delte sin historie, har hun og hendes søn fået asyl i Danmark.


Læs mere

Klik her for at læse mere om Sisters' Cuisines kogebog Opskrifter uden grænser.


Støt Trampolinhuset

Ethvert bidrag tæller. Du kan være med til at sikre, at asylansøgere kan være en del af et fællesskab allerede fra dén dag, de kommer til Danmark.

Det betyder mere, end du kan forestille dig.