"Den danske befolkning stiller dem ikke til ansvar"

Click here for English

Fra højre til venstre: Masoumeh, Kevin, Omid og Morten (grundlægger og daglig leder af Trampolinhuset) deltager i ekspertpanel på RUC. Foto: Anna Emy

Fra højre til venstre: Masoumeh, Kevin, Omid og Morten (grundlægger og daglig leder af Trampolinhuset) deltager i ekspertpanel på RUC. Foto: Anna Emy

I begyndelsen af april inviterede Humanity in Action og RUC Trampolinhuset til at deltage i en workshop om det danske asylsystem. 10 personer fra Trampolinhusets democracy workshop tog til RUC for at være med i workshoppen.

Til workshoppen var der et ekspertpanel bestående af 4 personer fra Trampolinhuset: Masoumeh, Kevin, Omid og Morten. Panelet besvarede spørgsmål og delte deres indblik i demokratiets tilstand i Danmark og asylsystemets mangler. Til spørgsmålet om hvordan man bliver hørt af politikere, argumenterede Kevin at problemet ikke er at blive hørt; det er snarere at danske medborgere skal stille deres folkevalgte politikere til regnskab for deres handlinger som skader flygtninge og asylansøgere: "Hvordan man når politikerne... Jeg tror ikke, at dét er problemet. Problemet er at få dem til at lytte til hvad man siger, og til at forstå. Det er som om de slet ikke har nogen der stiller dem til regnskab for hvad de laver, for den danske befolkning stiller dem ikke til ansvar."

Omid har været asylansøger i Danmark i 14 år, men i de fleste af de år har han boet med sin kæreste på Amager, hvor han har prøvet at skabe et normalt liv. Men nu bor han i udvisningscenteret Kærshovedgaard, hvor afviste asylansøgere og personer på tålt ophold er pålagt at opholde sig på ubestemt tid. Idet Omid fortæller om sine erfaringer med at stå over for udvisning. Han føler sig fanget i systemet: "Uanset hvad man siger til Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg, så vil hun ikke høre det. Hun siger bare 'Du skal tage tilbage til dit land. Du skal blive her [i Kærshovedgaard] indtil du tager tilbage til dit land'. Så jeg føler mig fanget. Jeg er ikke flygtning. På en måde sagde hun til mig at jeg skal blive her indtil jeg dør eller tager tilbage. Så det var hendes svar. I virkeligheden burde hun ikke sige det til mig, men det var hendes svar. Uanset hvad vi siger til hende eller uanset hvad jeg siger til hende. Selvom jeg bad hende om at sætte sig i mit sted og se hvordan det er. Det handler virkelig om menneskerettigheder..."

Masoumeh mindede os om at det danske asylsystem også rejser spørgsmål om børns rettigheder: "Børn i lejrene føler sig også isolerede, de har bare brug for et trygt sted. Det er ligesom et fængsel, de kan ikke gå ud... Min nevø siger, at når han er i børnehave, så vil de danske børn ikke lege med ham fordi han ikke snakker samme sprog, og han er isoleret."

Vi afsluttede workshoppen med en gruppediskussion som var modelleret efter Trampolinhusets ugentlige husmøder. Husmøder er demokratiske – alle fra huset kan deltage og bidrage til husets udvikling. Alle skal lytte og respektere den person, som har 'talepinden'. Til husmødet med de studerende fra RUC fik alle muligheden for at dele deres tanker og følelser.

Vi er meget taknemmelige for at RUC og Humanity in Action inviterede Trampolinhuset til at bidrage til denne diskussion af asylsystemet.


Se også


Støt Trampolinhuset

Ethvert bidrag tæller. Du kan være med til at sikre, at asylansøgere kan være en del af et fællesskab allerede fra dén dag, de kommer til Danmark.

Det betyder mere, end du kan forestille dig.